Itäisen Suomen kehitysohjelmalle haetaan voimaa konkretiasta Itä-Suomen Energiapäivillä toukokuussa
02.05.2025
Itäisen Suomen voiman ja siten myös puolustuskyvyn kasvu lähtee energiasta. Energia tuotteena, jalosteena ja inhimillisen toiminnan osana ratkaisee Itäisen Suomen ja turvallisuuden kautta myös koko Suomen tulevaisuuden. Itä-Suomen Energiapäivillä 13.-14.5.2025 Vesileppis Areenalla Leppävirralla paneudumme ennen kaikkea kysymykseen: miten Itäisen Suomen energisoiminen nostaa Suomen talouden ja puolustuksen kasvuun?
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vuonna 2022 muutti merkittävästi Suomen ja erityisesti itäisen Suomen geopoliittista asemaa. Rajaseudut ja itäinen Suomi ovat kärsineet erityisesti sodan seurannaisvaikutuksista. Tilanteen johdosta valtioneuvosto perusti valtiosihteerityöryhmän, jonka tehtävänä oli löytää keinoja alueen elinvoiman vahvistamiseksi. Tärkeänä toimenpiteenä laadittiin vuonna 2023 kehittämisvisio, jonka keskeisiä tavoitteita olivat toimijoiden yhteistyön tiivistäminen, yhteisen suunnan löytäminen, alueiden elinvoiman tukeminen, työvoiman saatavuuden ja asukkaiden hyvinvoinnin turvaaminen. Teemat tulevat nousemaan vahvasti esiin myös Pohjois-Savon Energiaklusterin järjestämillä Itä-Suomen Energiapäivillä 13.-14.5.2025 Leppävirran Vesileppis Areenalla.
Itä-Suomen ohjelma pähkinänkuoressa
Visiossa korostettiin, että koko Suomen menestys edellyttää tasapainoista aluekehitystä – kun itäinen Suomi kehittyy, hyötyy siitä koko maa. Tavoitteena on rakentaa kehittämistyöstä pitkäjänteinen, yli hallituskausien ulottuva strategia. Valtionneuvoston kanslia asetti Itäisen Suomen ohjelman valmisteluryhmän ja neuvottelukunnan, jonka tehtävänä on ollut valmistella ehdotus ohjelmaksi ja siihen sisältyviksi toimenpide-ehdotuksiksi 31.12.2024 mennessä.
Itäisen Suomen ohjelman tavoitteena on vastata alueen poikkeuksellisen vaikeaan tilanteeseen, joka on seurausta mm. Ukrainan sodan vaikutuksista, itärajan sulkeutumisesta, väestökadosta ja alueen elinkeinoelämän haasteista. Ohjelma tähtää alueen elinvoiman vahvistamiseen, turvallisuuden parantamiseen sekä sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden turvaamiseen. Ohjelmassa esitetään konkreettisia toimenpiteitä ja hankkeita, joiden valmistelu on aloitettava välittömästi. Tavoitteena on pitkäjänteinen, yli hallituskausien ulottuva kehityspolku Itä-Suomelle, jossa tärkeät strategiset painopisteet Itä-Suomen osalta keskittyvät erityisesti:
- Saavutettavuuden parantamiseen; liikenneyhteyksien kehittäminen ja digitaalisen infrastruktuurin vahvistaminen.
- Elinkeinoelämän monipuolistaminen; metsä- ja biotalouden, teknologian sekä matkailun kehittäminen.
- Uusien investointien ja yritysten houkuttelu alueelle; vihreän siirtymän tuomat mahdollisuudet.
- Osaamisen ja koulutuksen vahvistaminen; korkeakouluyhteistyön tiivistäminen, osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen koulutustarjonnan monipuolistamisen keinoin.
- Turvallisuuden ja huoltovarmuuden varmistaminen; rajavalvonnan ja pelastustoimen resursointi, kotimaisen tuotannon ja logistiikkaketjujen vahvistaminen
- Itä-Suomen alueellisen erityisaseman huomiointi valtakunnallisessa päätöksenteossa; poikkeuksellinen tilanne edellyttää erityistoimia sekä rahoitusta EU:lta ja valtiolta, erityistukia kohdentamalla pitkäjänteisen aluekehityspolitiikan avulla.
Klusteriverkostoista alueellista näkökulmaa ja vahvaa vastinetta kehitystyöhön
Pohjois-Savon Energiaklusterin ohjausryhmän puheenjohtaja ja U-Cont Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Sistonen otti kantaa valmisteilla olevaan Itä-Suomen ohjelmaan toimittamalla lausunnon valmistelevalle työryhmälle marraskuussa 2024. Jo kannanottoa ennen ja osin sen jatkoksi Sistonen painotti alueellisen ydinaiheisiin keskittymisen kuin riman nostamista niin energiainvestointien kuin alueen monipuolisen infran kehittämisen osalta. Kaiken kehittämisen lähtökohdaksi on tarpeen valita resilienssi ja puolustuskykymme kuitenkin niin, että talous ja elinvoima vahvistuu ja investoinnit tuottavat. Ohjelmalle tavoitteen toteuttamiseksi on annettu nimi ResilEast.
– On siirryttävä miljoonahankkeista miljardihankkeisiin. Nostettava kansainvälisessä seiväshyppykilpailussa rima kahdesta metristä yli kuuteen metriin. Päätyö alkaa koko Itäisen Suomen alueen täydentävällä suunnitelmalla sekä strategisella energiakaavoituksella ja pitkäkestoisen kansainvälisen rahoituksen hankkimisella. Hanke vaatii kattavien energia-, liikenne-, data- ja osaamisverkostojen rakentamista sekä kattavaa yhteistyötä niin että puolustustukemme ja resilienssimme on selvästi Ukrainaa paremmalla tasolla. Vihreä siirtymä ja teollisen mittakaavan matkailu tarjoaa elinvoimaa kunnille sekä kasvua yrityksille ja työtä kymmenille tuhansille”, totesi Jari Sistonen 22.11.2024 antamassa lausunnossaan työryhmälle.
Itäisen Suomen ohjelma sukupolvemme tärkein kehityshanke alueellemme
Sistonen nosti esiin lausunnoissaan painokkaasti alueellisia haasteita, jotka on hyvä ymmärtää monipuolisesti ja kritisoi ohjelmapohjan leväperäisyyttä valmisteluvaiheessa. ”Ohjelma vaatii nyt selvästi suurempaa puolustuksellista ajattelua, avointa suoraa puhetta ja viisasta aktiivista toimintaa sekä konkretiaa vuosikymmeniä eteenpäin”, Sistonen totesi painokkaasti. Haasteina hän listasikin alueellisen väestökadon, niin poismuuttojen, ikääntyvän väestön ja syntyvyyden laskun seurauksena, jonka aiheuttama työvoimapula alueella vaikuttaa niin yksityiselle kuin julkisellekin sektorille. Taloudellisen ja rakenteellisen haavoittuvuuden näkökulmasta viennin lasku, kapea elinkeinorakenne ja julkisen sektorin kantokyky verotulojen vaikutuksesta muodostavat monta alueellista erityishaastetta. Alueellisen matkailun kehityksen osalta terveisiä Itä-Suomesta nostettiin lausunnossa myös esille.
– Nyt on aika uudelle vahvalle, näkyvälle ja tuottavalle läntiselle linjaukselle ja olisi sukupolvemme suurin poliittinen virhe toteuttaa tämä puolivillaisesti. Ei Itäinen Suomi halua elää apurahoilla vaan työllä ja taidolla”, kirjoitti Sistonen painokkaasti.
Hän nosti esiin kaksi ydinasiaa, joihin tulisi alueellisen strategian toimivuuden ja tulosten saavuttamiseksi keskittyä, muilla toimilla näitä tukien. Ensimmäisenä esiin nousi turvallisuutta tuova laaja energiaratkaisu, joka tuo kassavirran, kaupunkien teollisuuden, maaseudun tulojen kasvun, lämmön, datan ja sähkön sekä huoltovarmuuden oikein toteutettuna. Suurien investointien ja teknologian kehityksen vuoksi tämä on hidas, mutta vaikuttava investointi pitkälle tulevaisuuteen. Toisena tärkeänä painopisteenä Sistonen toi esiin matkailun, joka riittävän laajasti ja kunnolla toteutettuna tuo tuloksia jo muutamassa vuodessa. Vaikka matkailun taloudellinen vaikuttavuus on muutamia miljardeja, työpaikoissa se vaikuttaa voimakkaasti ja tukee vaikeasti saatavien energiaosaajien saatavuutta puolisotyöpaikkoina.
Itä-Suomen strategia nousuun ja kansallisen edun turvaajaksi
Tilanne Itä-Suomen osalta poikkeaa monella tavalla muusta suomesta ja aluekohtaisia ratkaisuja lausunnossa painotettiin. Itärajan merkitys kansallisen turvallisuuden näkökulmasta on kasvanut merkittävästi. Tilanteen korjaamiseksi Sistosen lausunnossaan ehdottaakin valtiotason pitkäjänteistä sitoutumista alueen kehittämiseen, ei vain hankepohjaisten tukien kautta.
Muuttoliikkeen kääntäminen ja työperäisen maahanmuuton edistäminen nähdään tärkeänä osana myös Itä-Suomen kehityksen kannalta. Sistonen nosti ehdotuksena tarpeita laaja-alaisesta erityistalousalueesta (ETA), jonka kautta alueelliset veroedut, investointikannustimet ja koulutuspanostukset olisivat mahdollisia.
Itäisen Suomen mallista lausunnossa toivotaan uudistettua, kattavaa, turvallisuutta sekä puolustuskykyä lisäävää energiaverkostoa. Verkosto, joka kattaa tuotannon, jalostuksen ja jakelun. Tämän Sistonen nostaa avainratkaisuksi sekä teollistamisen, että talouden vaikeuksiin. Itäinen Suomi tulee olemaan Euroopassa tärkeässä roolissa puhtaan energian tuottamisessa laajan maapohjansa ansiosta. Hän painottaakin viestissään työryhmälle, ettei alueen tukeminen ole pelkkää aluepolitiikkaa, vaan vaikuttaa monin keinoin kansallisen turvallisuuden ja talouden kehitykseenkin.
Hän pohtiikin toimittamassaan lausunnossa, miten suunniteltuun ohjelmaan ja sen toteutumiseen vaikuttaisi, jos visio kirjoitettaisiinkin seuraavasti:
– Itäinen Suomi tuottaa Euroopan puhtaasta energiasta ja energiatuotteista kannattavasti yli 5%, on tunnettu yli miljoonan vuosittaisen ulkomaisen matkailijan kohde. Itäinen Suomi on taloudellisesti itsenäinen sekä energia- että turvallisuusosaamisen kasvualue hankkeen päättyessä 2040, tuottaen samalla turvallisuutta ja huoltovarmuutta koko Euroopan tarpeisiin.
Itä-Suomen Energiapäivillä teemat nousevat keskusteluun
Sistonen on mukana kertomassa käynnistyvästä Itäisen Suomen kattavasta ResilEast -hankkeesta myös Pohjois-Savon Energiapäivillä Leppävirran Vesileppis Areenalla keynote -puheenvuoron sekä paneelikeskustelun merkeissä. Tapahtuma kokoaa asiantuntijat monialaisesti keskustelemaan Pohjois-Savon Energiaklusterin ja Leppävirran kunnan yhteisponnistukseen. Odotukset ovatkin korkeat alueellisen yhteisen näkökulman, tulevaisuuden suuntaviivojen ja Itä-Suomen strategisten tulevaisuuden suunnitelmien kirkastamiseksi käytännön tasolla toukokuulle.
Itä-Suomen Energiapäivien 13.-14.5.2025 ilmoittautuminen on auki klusterin nettisivuilla www.energyclusternorthsavo.fi. ”Eurooppa tarvitsee nyt aitoja, riittävän suuria, kokemusperäisiä ja laajasti vaikuttavia aloitteita. ResliEast Itäisen Euroopan ohjelmaehdotusta käsitellään ja keskustellaan ensi kertaa julkisesti Leppävirralla. On tärkeää, että kaikki Itäisen Suomen kehittämisestä kiinnostuneet saadaan mukaan keskusteluun”, kannustaa Jari Sistonen.
Pohjois-Savon Energiaklusteri- hankkeen toteutusaika on 1.10.2022-31.3.2026 ja hanke saa Euroopan unionin osarahoitusta Pohjois-Savon liitolta, jonka lisäksi rahoittajina ovat alueen kunnat, kaupungit ja yritykset. Hankkeen päätoteuttajana toimii Varkauden kaupungin kehitysyhtiö, Navitas Kehitys Oy ja osatoteuttajina Savonia-ammattikorkeakoulu Oy sekä Savon Koulutuskuntayhtymä.
Lisätietoja ResilEast -ohjelmasta:
Jari Sistonen, Ohjausryhmän puheenjohtaja, Pohjois-Savon Energiaklusteri
jari.sistonen@u-cont.fi
Huijausviestejä Navitas Kehitys Oy:n nimissä
19.03.2025
Hyvää joulua ja iloa vuoteen 2025
20.12.2024
Yritysvierailuista virtaa elinvoimatyöhön
09.12.2024
Vedenalainen kalalive pyörii jälleen
11.10.2024
Tervetuloa Ämmäkoski-seminaariin 11.10.2024
23.09.2024
Yrittäjän päivän päivällinen 5.9.2024
12.08.2024
Suosittu asuntokampanja saa jatkoa
15.03.2024
Hiilijalanjälkeä laskemassa
08.02.2024
Keski-Savoon omat matkamessut
12.01.2024
Varkauden seutu mukana Matka 2024 -messuilla
11.01.2024
Materiaalitehokkuutta etsimässä
13.12.2023
Tilaa uudistunut uutiskirjeemme
31.08.2023
Yrittäjän päivän päivällinen 5.9.2023
18.08.2023
Tekstiili-innovaatio Hackathon 22.-31.5.2023
15.05.2023
Hyvää joulua ja menestystä vuodelle 2023!
19.12.2022
Vesi virtaa Ämmäkosken ohitusuomassa
01.12.2022
Sähköä ja säästöä auringosta
04.10.2022
Uusin Navitas News -lehti on ilmestynyt!
28.09.2022
Tervetuloa Työtreffeille 8.9.2022!
18.08.2022
Yrittäjän päivän päivällinen 5.9.2022
09.08.2022
Kuukauden yritystarina: Rakkaudella Emilia
26.01.2022
Haemme joukkoomme Yritysasiantuntijaa
30.11.2021
Kuukauden yritystarina: Yhdessä yrittäen
20.09.2021
Yrittäjän päivän päivällinen 5.9.
09.08.2021
Paristeel Oy on Vuoden Uusyritys 2021
14.06.2021
Woodhouse Paradise -ideakilpailu käynnistyy
11.06.2021
Markkinamahdollisuudet Ranskassa 20.5.2021
22.04.2021
MEET OUR GLOBAL TALENT AMBASSADORS!
06.04.2021
Navitas Yrityspalveluiden vuosi 2020
25.03.2021
Keski-Savon kehitys on kansallinen kysymys
18.03.2021
Ympäristöasiat haltuun -webinaari 23.3.2021
04.03.2021
Kuukauden yrittäjätarina: Iitulina Oy
17.02.2021
Pohjois-Savon vetovoimafoorumi 18.3.2021
16.02.2021
YOM-palvelun vuoden viimeiset koulutukset 0€
06.11.2020
Nuorten ääni kuuluviin Omilla Hoodeilla
16.09.2020
Varkaudessa on jokaiselle toinen luonto
07.09.2020
Yrittäjän päivän päivällinen 5.9.2020
14.08.2020
Marja- ja sienipäivä Varkaudessa 21.8.2020
17.07.2020
Dream Circus Oy on Vuoden Uusyritys 2020
10.06.2020
Some-Sampo-virtuaalimessut 23.5.2020
20.05.2020
Tositarinoita Pohjois-Savon mikroyrittäjistä
21.04.2020
Tuotekuvaustyöpaja ke 25.3.2020 klo 15-19
12.03.2020
Tervetuloa mukaan Keski-Savon HR-verkostoon
09.03.2020
Havuja #!@%&! -Bootcamp 16.–17.5.2020
02.03.2020
Varkaudessa vietettiin työllisyysviikkoa
24.02.2020
Varkaus sai arvovieraita eduskunnasta
29.01.2020
AFT kehittää toimintaansa uuden hallin myötä
05.12.2019
Työpaja tuo taitoja tarinallistamiseen
27.11.2019
Vanha Varkaus -yrittäjäkahvit 21.11.2019
12.11.2019
Kangaslammin Mantun linnalle uusi elinkaari
26.09.2019
Sopien: Tupailta Varkaudessa 19.9.2019
02.09.2019
Navitas Aamukahvit - Elinikäinen oppiminen
27.08.2019
Vuosikalenteri tarjoaa ilmastotekoja arkeen
22.07.2019
Uutuuksia Varkauden matkailukesässä
05.06.2019
Sosiaalipalveluista ikäihmisille 4.6.2019
21.05.2019
Koulutus: some rekrytoinnin tukena
13.05.2019
MessiLive.fi – kun työ kohtaa tekijänsä
08.05.2019
Henkilöstöuutisia Navitas Yrityspalveluissa
07.05.2019
Toivoa ja tekoja ympäristön hyväksi 7.6.2019
30.04.2019
Varkaus valmistelee elämyskeskusta
17.04.2019
Savon Sampo -palkinto Vekara-Varkaudelle
08.04.2019
Hurraa Ura! – Työtä ja osaamista alueelle
13.02.2019
Vuoden 2018 tuloksiamme
08.02.2019
Etsimme yritysasiantuntijaa joukkoomme
11.01.2019
Varkaudessa vietettiin TeknologiaTiistaita
27.11.2018
Tulevaisuuden tekijät - Teollisuus tutuksi
23.11.2018
KAUPPAKATUA ELÄVÖITETÄÄN JOULUKAUDELLA
24.10.2018
BLOGI: KASVU LÄHTEE KORVIEN VÄLISTÄ
03.10.2018
Etsimme SOPIEN-hankkeeseen yrityskehittäjää
19.09.2018
Kesämatkailuneuvoja viihtyy Varkaudessa
31.07.2018
Veto- ja pitovoimainen Warkaus
24.07.2018
Uniikkeja vaatteita Varkaudesta maailmalle
16.07.2018
Yrittäjyys on ongelmanratkaisua
11.07.2018
Vuoden Yritys uskoo yhteistyöhön
08.07.2018
Insite – komediaa bisneksestä
30.06.2018
Lentoaseman tulevaisuus selvityksessä
27.06.2018
Finnforellilla suuri kasvupotentiaali
21.06.2018
Varkaus houkuttelee asunnonostajia
21.06.2018
Ajankohtaista kehitystyötä sote-alalla
13.06.2018
Kevään Navitas News on ilmestynyt!
22.05.2018
Industry Finland rekrytointitapahtuma
06.04.2018
Kaupungilta kesätyötukea yrityksille
28.03.2018
Sampea ja Samppanjaa kymmenettä kertaa
22.03.2018
Sopiva hallituskumppani yritykselle?
19.03.2018
Kesätyökilpailu 9-luokkalaisille!
15.03.2018
Vuosi 2017 sujui positiivisessa vireessä
07.03.2018
Kaksi varkautelaisyritystä Kasvu Openiin
28.02.2018
Talvi-Vekara 5.-11.3.2018
26.02.2018
Organisaatiomme on uudistunut
14.02.2018
Haetaan kesätyöntekijöitä
14.02.2018
Warkaus kampus pop-up -päivä 23.2.2018
14.02.2018
Työllisyysviikko starttaa viikolla 8
14.02.2018
Yrityksesi sivuvirroista lannoitebisnestä?
14.02.2018
Kasvu Open käynnistyy Kasvupajalla 7.2.2018
26.01.2018
Haussa nopeita kokeiluja Pohjois-Savoon
18.01.2018